Kick Boks

Kick Boks

Antalayspor Kick Boks branşı tarihimizde bir ilk olarak 2022 yılının kasım ayında Antalyaspor Kulübü Başkanı Av. Aziz Çetin önderliğindeki yönetim kurulu üyelerimizin girişimleri ile kuruldu.

Takımımızın ilk sporcusu ve aynı zamanda antrenörü olan Mehmet Mıstık'ın imzası ile faaliyetlerine başlayan kulübümüze daha sonra Korkuteli Belediyespor'un başarılı ismi Sena Amine Nur Özgen ve genç kick boksör Neşet Korkmaz katıldı.

2023 yılı Ocak ayında Şanlıurfada yapılan Türkiye Kickboks Şampiyonası'na katılan sporcularımız 3 Altın 1 Bronz madalya alarak şampiyonayı tamamladılar.

Mehmet Mıstık Light Contact 89 Kg 1.
Sena Amine Nur Özgen Kick Light 60 Kg 1.
Sena Amine Nur Özgen Light Contact 60 Kg 1.
Neşet Korkmaz K-1 Style 54 Kg 3.

Antrenmanlarına hız kesmeden devam eden sporcularımız 17-21 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Wako Dünya Kickboks Kupası'nda boy göstererek. 1 Gümüş, 2 Bronz madalya kazanarak turnuvayı tamamladılar.

Mehmet Mıstık Light Contact 89 Kg 3.
Sena Amine Nur Özgen Kick Light 60 Kg 2.
Sena Amine Nur Özgen Light Contact 60 Kg 3.

Kick Boks tarihsel olarak karate, thai boks (Tayland boksu) ve batı boksu sporlarından geliştirilmiş, genellikle kendini savunma amacıyla, tekme ve yumruğa dayalı ayakta yapılan bir dövüş sporudur.

Kick boksun temelleri Asya'da 2000 yıl öncelerine kadar uzanmaktadır. Japon kick boksu 1960'lı, Amerikan kick boksu 1970'li yıllarda ortaya çıkmıştır. Japon kick boksu 1993 yılında K1 haline gelmiştir. Tarihsel olarak kick boks, çeşitli geleneksel stillerin birleşiminden meydana gelmiş karma bir dövüş sporu olarak düşünülebilir. Bu yaklaşım 1970'li yıllardan beri artarak kick boks sporu popüler hale gelmiştir. 1990'lı yıllardan beri ise kick boks, değişik dövüş tekniklerinin birleşmesiyle karma dövüş sporlarının ortaya çıkmasında katkıda bulunmuştur.

W.A.K.O (World Association of Kickboxing Organizations)
Kick boks birçok uluslararası kuruluş tarafından temsil edilmektedir. Ancak en büyük federasyonların başında WAKO (Dünya Kickboks Organizasyonları Birliği) gelmektedir.

WAKO turnuvalarında yarışmadan önce her bir sporcu kendi ülkesinde zorlu ve uzun bir seçmeye tabi tutulur. Normal olarak bu kişiler zaten belirli bir Kick Boks stilinde kendi ağırlık kategorisinde ülkelerinin ulusal şampiyonlarıdır. WAKO 8 farklı Kick Boks stilini önermektedir. Bunlar Semi Contact, Light Contact, Full Contact, Low Kick, K1 kuralları, Aero-Kick Boks, Müzikal Form ve Kick Light'dır. Beş stil tatami üzerinde yapılırken, diğer üç stil ringde yapılır. Bu yüzden WAKO mümkün olan en iyi Kick Boks dövüşlerini garanti etmektedir ve onun altın madalyalı sporcuları gerçek şampiyonlardır. Bugün WAKO, 5 kıtada 110 milletten oluşmaktadır ve büyük çoğunlukla WAKO en güçlü en iyi Ulusal Kick Boks Organizayonlarını birleştirici görev üstlenmektedir. WAKO'ya şu anda 88 Ulusal Federasyon üyedir bu federasyonlar resmi olarak kendi ulusal olimpik komiteleri veya en yüksek devlet spor otoriteleri tarafından tanınmaktadır.

Türkiye Kickboks Federasyonu

Ülkemizde Kick Boks girişimleri 1980 yılından itibaren bazı salonlarda gayri resmi olarak ders verilmesiyle başlamıştır. Kick Boks sporunun ülkemizdeki federasyonlaşma süreci kolay olmamıştır. 1994 yılında Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı bünyesinde H. Caner DOĞANELİ başkanlığında Semi Contact, Light Contact ve Full Contact branşlarında faaliyetlerine başladı.

1994 yılında ilk Türkiye Kick Boks Şampiyonası Ankara'da Atatürk Spor Salonu'nda büyük bir katılımla gerçekleşti. Türk Milli Takımı ilk kez IAKSA'nın 1996 yılında Avusturya'nın Graz şehrinde düzenlediği Avrupa Kick Boks Şampiyonası'na iştirak etti.

Bu güne kadar ulusal ve uluslararası çok büyük başarılar elde edildi. 1998 yılında IAKSA tarafından Avrupa Kick Boks Şampiyonası İstanbul'da yapıldı. Bu şampiyona esnasında çıkan bir tartışma neticesinde faaliyetler 2001 yılına kadar geçici olarak durduruldu ve 2001 yılında tekrar Türkiye Boks Federasyonu Başkanlığı bünyesinde H. Caner DOĞANELİ'nin başkanlığında ulusal ve uluslararası faaliyetlere başladı.

Federasyonumuz, 1994 ile 2006 yılları arasında IAKSA'ya (Uluslararası Amatör Kick Boks Spor Birliği), 2006 yılından itibaren de WAKO'ya (Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği) üye olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

2004 yılında Türkiye Boks Federasyonu'ndan ayrılan Kick Boks, Mücadele Sporları Federasyonu Başkanlığı adı altında 18.10.2004 tarih ve 340 sayılı Bakanlık onayı ile; Kick Boks, Wushu (Kung Fu), Aikido, Muay Thai, Ashihara Budo Kai branşlarıyla Mehmet Tunç TURGUT'un Federasyon Başkanlığı ile faaliyetlerini sürdürdü.

2004 yılında İsviçre'nin Basel şehrinde yapılan IAKSA'nın Genel Kurulu'nda, Yönetim Kurulu Üyeliğine Mehmet Tunç TURGUT, Hakem Kurulu Üyeliğine ise Salim KAYICI seçildi.

12 Eylül 2006 tarih ve 281 sayılı Bakanlık oluru ile Mücadele Sporları Federasyonu lağv edilmiş ve Türkiye Kick Boks Federasyonu adıyla faaliyetlerine devam etmiştir. 13.12.2006 tarih ve 343 sayılı Başbakanlık Makamı oluru ile idari ve mali yönden özerklik kazanmıştır. Özerklik kararı Resmi Gazete'nin 22 Aralık 2006 tarih ve 26384 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve aynı yılda IAKSA ile WAKO'nun birleşmesiyle Türkiye, WAKO'ya (Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği) üye olmuştur. 25 Ekim 2011 tarihinde Dünya Kick Boks Organizasyonları Birliği'nin (WAKO) yapılan Genel Kurulundaki seçimlerde Federasyon Başkanımız Sayın Salim KAYICI WAKO Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilmiştir.

İdari ve mali yönden özerklik kazanan Türkiye Kick Boks Federasyonu'nun ilk Seçimli Olağan Genel Kurulu 25 Nisan 2007'de ve ikinci Seçimli Olağan Genel Kurulu ise 27 Eylül 2008 tarihinde yapılmış, her iki genel kurulda da Federasyon Başkanlığına Salim KAYICI seçilmiştir. Ana statümüz ise 08.08.2007 tarih 26607 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Profesyonel Kick Boks Şubesi 26 Haziran 2007 tarih ve 132 sayılı Bakanlık Onayı ile kurulmuş olup, Federasyonumuz Ulusal ve Uluslararası Profesyonel faaliyetlere iştirak edebilmesi için ise WAKO PRO'ya üye olmuştur.

3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri hakkındaki kanun ile 6215 sayılı kanunla yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenerek federasyonumuz Bağımsız Spor Federasyonu statüsünü almıştır.